Blog Bert Salden | Château Neercanne

De unieke geur van en op een terrassenkasteel

10 maart 2019

Wat een geluk dat dit elegante terrassenkasteel (het enige in de Benelux) voor ons land is behouden. De grens met België loopt net beneden en wie zich op het kasteelterras bevindt kan via een scherpe afdeling te voet België binnentreden. Maar waarom zou je?

Daniël Wolf van Dopff bouwde dit indrukwekkende kas­teel in 1698. Hij liet op vier verschillende niveaus fraaie baroktuinen aanleggen. Drie van deze terras­sen zijn in hun oude luister hersteld. Vanwege hun unieke waarde genieten zij nu een beschermde Unesco-status. Op 9 december 1991 bood Hare Majesteit Koningin Beat­rix de regeringsleiders van de Europese lidstaten hier een feestelijke lunch aan, als voorbode op het verdrag van Maastricht.

Jawel, we zijn op Château Neercanne, ten zuiden van de stad, hoog gelegen op mergel. Het kasteel, eigendom van de Stichting Het Limburgs Landschap, wordt sinds 1984 uitgebaat door de familie Oostwegel en dat komt zowel het kasteel als de genieters nog altijd ten goede.

Groninger Peter Harkema is sinds 1984 de gastheer-directeur, Limburger Hans Snijders is zelfs nog enke­le jaren langer chef-kok en tegenwoordig zelfs executive chef. Die titel is nodig omdat het château in de loop der jaren steeds meer mogelijkheden heeft gekregen.

Eten, drinken en meer

Allereerst is en blijft natuurlijk Restaurant Chât­eau Neercanne, met een zeer rijke culture­le en culi­naire tradi­tie. Heerlijke culinaire creaties en zorg­vuldig geselecteerde wijnen combineert u hier met een prach­tig uitzicht over de baroktuinen en de Jeker­val­lei. De tuinen van vroeger zijn authentiek geres­tau­reerd. Bij goed weer vertoeft u op de terrassen en dan komt, als extra het verse bier uit de eeuwenoude muur.

De voormalige stallen vormen het oudste gedeelte van Château Neer­canne. Hier kunt u, in Lunch­restaurant l'Auber­ge, in een prachtige entou­rage ge­nieten van een vrie­nde­lijk geprijsde originele lunch of van een geu­rig kopje koffie. Bij mooi weer wordt de lunch ook geser­veerd op het terras. Een weer­galoos uitzicht vormt daar het decor van uw maal­tijd. 's Avonds is l'Auberge beschikbaar voor intieme diners of kleinere feestelij­ke bijeenkomsten.

Château Neercanne wordt deels omgeven door mergel, die aan de achterzijde hoog boven het kasteel reikt. In de  Imposante mergelgewelven, sfeervolle nissen en karak­teristieke mergelwanden vindt u Carrière Poswick & Orangerie, robuuste grotzalen voor kleine en grote, maar altijd unieke feesten.

De wijnkelders van Château Neercanne zijn gevestigd in de oude gangen van de mergelgrot. Hier wachten ver­maarde wijnen in een ideale temperatuur en een vol­maakte ruimte in alle rust op hun presentatie aan de gasten.

Op de wanden in de grot leest u voor een deel de ge­schiedenis van het château. Overal ziet u handte­kenin­gen en teksten van bekende en onbekende wijnliefheb­bers. Ook ons vorstenhuis liet zich hierbij niet onbe­tuigd.

Oostwegel Collection

Château Neercanne maakt onderdeel uit van Oostwegel Collection. De Valkenburgse-Houthemse familie Oostwe­gel wist meer Zuid-Limburgs erfgoed (Winselerhof, Château St. Gerlach, Kruisherenhotel Maastricht) voor de regio te behouden en te beheren. Met respect voor de regio. Wie het voorrecht heeft om deel te nemen aan een door Camille Oostwegel senior geleide wandeling door de streek geniet meer en wordt genietend wijzer. Hij is een topambassadeur voor zijn streek. Zoon Ca­mille junior neemt steeds meer commerciële taken van zijn vader over, waardoor senior nog meer tijd heeft om anderen te laten genieten van zijn heem.  

We sluiten af met een mooi citaat van Camille Oostwe­gel senior: "Je ruikt Neercanne. De na­tuur, de mer­gel, het landschap... We zouden van die combinatie een parfum moeten maken."

Bekijk andere blogs

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website