Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Bert Salden

Culinair adviseur in hart en nieren

Bert Salden (1950, Geleen) is Limburger in hart en nieren. Schrijven over het culinaire Limburg is zijn grootste passie. Hij schreef flinke boeken met ti­tels als "Streekproducten in Limburg", "Wijngaarden in Limburg" en "25 Bijzondere restaurants in Limburg." Doorgaans betrekt bij hier ook Belgisch Limburg bij.

Hij schrijft voor culinaire gidsen, vakbladen en zijn eigen Gastvrij Magazine. Hij treedt op als culinair adviseur en gaat zelfs op zijn vrije dagen nog aan tafel in de horeca, samen met de al net zo genietende levenspartner Esther Theunissen. Op die vrije dagen schr­ijft hij zijn blogs. 

Blogs van Bert 2020

De moosjtum: proeftuin van Zuid-Limburg

11 maart 2020
Het woord “moosjtum” is zo’n dialectwoord dat lokaal van betekenis wisselt. In veel Limburgse plaatsen staat het voor “moestuin”. Je leest het in deze blog.
Lees meer

Blogs van Bert 2019

Een echte, ouderwetse stamkroeg

13 december 2019
Café Keulen is een stamkroeg naast een kerk. Het café heeft met de tijden mee moeten veranderen, maar heeft niets van haar sfeer verloren.
Lees meer

Woodz Res­taurant & Bar

22 oktober 2019
Een gezellig, familiair restaurant met veel warme houtele­menten - vandaar de naam - en een groot terras, op een prachtige plek in het Geul­dal.
Lees meer

Nederlands enige berghut: Het Hijgend Hert

1 oktober 2019
Gelegen aan een onver­hard pad in de Vijlenerbossen. Onvindbaar? Met 250.­000 bezoe­kers per jaar is dit de op één na populairste at­tractie van Vaals (na het Drie­landenpunt).
Lees meer

Gasterij de Koffiemolen

11 augustus 2019
Vers gemalen koffie en meer in de oude Schinsmolen in Valkenburg. Bert bracht een bezoekje aan de recent geopende Gasterij de Koffiemolen. Lees je mee?
Lees meer

Brasserie Amuseer: een smakelijke oase in Wijlre

12 juli 2019
Wijlre is een charmant dorpje in het heuvelland met een heel eigen ambi­ance. De moderne en imposante Brand Bierbrouwerij is dominant aanwezig. Maar er is meer in de kern.
Lees meer

Cibo di Strada: Italiaanse enclave in Landgraaf

27 juni 2019
Eén dag per jaar veranderen de tuinen rond Win­selerhof in Landgraaf in een klein stukje Italië met een food festival, Italiaanse live muziek en een Italiaans showballet.
Lees meer

De keuken van Landgraaf vertegenwoordigt de regio

26 mei 2019
Bij Toost in Landgraaf word je met veel plezier en gastvrijheid ontvangen. De menukaart is als het ware een portret van de regio bestaande uit culinaire schilderijtjes van hoog smaakniveau.
Lees meer

Het kleinste witte kasteeltje van Nederland

12 mei 2019
Groots in kleine dingen. Dit is Kasteel Eyckholt. Het kleinste witte kasteeltje van Nederland.
Lees meer

De unieke geur van en op een terrassenkasteel

10 maart 2019
"Je ruikt Neercanne. De natuur, de mergel, het landschap... We zouden van die combinatie een parfum moeten maken."
Lees meer

Eigentijds genieten op Landgoed Hommelheide

12 februari 2019
In restaurant Friends'n Bites gelegen in een prachtig natuurgebied aan de rand van Susteren kun je in alle vrijheid genieten van heerlijk eten.
Lees meer

Talenten met passie voor eten en drinken

3 januari 2019
Niet iedereen leeft zonder psychische of verstandelijke beperking. Maar iedereen wil wel het beste en mooiste maken van zijn of haar leven. Lees erover in zijn blog.
Lees meer

Blogs van Bert 2018

Meer dan zomaar een heerlijkheid

19 december 2018
Gastvrouw Metha Roijen en chef-kok Koen Schobers van de Zevende Heerlijkheid in Slenaken hebben het Heuvelland-DNA in hun bloed.
Lees meer

Ode aan de forel

16 november 2018
Het heldere, kabbelende en daardoor zuurstofrijke water van de heuvellandse beken en riviertjes was vroeger een dankbaar thuis voor de regenboogforel.
Lees meer

De huiskamer van Sittard

5 oktober 2018
Sittard heeft ook zijn huiskamer, waar de Sittardernaren elkaar ontmoeten en de toeristen. Een gastvrije huiskamer, gelegen in de nabijheid van de belangrijkste kerk.
Lees meer

Valkenburgse bokkenweken

28 september 2018
De "bok" is weer in het land. Doorgaans staat dit voor het herfstbo(c)kbier dat vrijwel elke Nederlandse brouwerij presenteert bij de aanvang van het najaar.
Lees meer

Vlees van de buurkoeien op het bord

17 augustus 2018
"Ik heb vier kinderen. Die wil ik goed en vooral ver¬antwoord te eten geven. Dat geldt zeker voor vlees: geef de dieren de tijd om rustig te groeien. Dat komt de kwaliteit ten goede."
Lees meer

Buitenverblijf in groen centrum Parkstad

20 juli 2018
Parkstad Limburg doet zijn naam alle eer aan op de plek waar we vandaag verblijven: een heerlijk buiten¬verblijf in het groen, aan de stadsrand van Heerlen.
Lees meer

Veelzijdig proeven in Heerlen

17 mei 2018
Kleine, smakelijke porties, veel voor een sympathieke vergoeding. Een perfecte plek om uw dag Parkstad af te sluiten: Gewoon Chique! Zo heet dit etablissement en zo is het ook.
Lees meer

Lekker in Brunssum

7 mei 2018
De stad is getransformeerd tot een eigen­tijdse plaats, waar het goed toeven is. Zo is er een nieu­we Brikke Aove als cultuurcentrum en een ver­beterd Lindeplein. En... Bronsheim!
Lees meer

Ondergronds genieten van groenten uit eigen tuin

23 maart 2018
Valkenburg is een mergelstadje. Met mergelgroeven. In de Daelhemergroeve is sinds april 2017 een hoogwaardig restaurant gevestigd.
Lees meer

Eigentijds genieten in eeuwenoude ambiance

23 februari 2018
De eeuwen echoën door het kasteel, dat niettemin bruist van eigentijdse activiteiten. Lees meer over het bezoek van Bert aan Kasteel Limbricht.
Lees meer

Proeven van harmonieën aan de Geul

19 januari 2018
Bert bezocht proeflokaal Leeuw aan de Brug, dit is meer dan zomaar een proeflokaal . Lees erover in zijn blog.
Lees meer

Blogs van Bert 2017

Bijzondere haringen aan een kabbelend water

15 december 2017
Bert bezocht horecauitspanning "De Vief Heringe", een pareltje in Sittard met een ideale ligging en een interessante historie. Lees erover in zijn blog.
Lees meer

"Grand"

9 november 2017
Bert legt uit waarom Hotel Voncken nog altijd de terechte benaming "Grand" voor zijn naam mag dragen. Lees alles over de geschiedenis van dit Valkenburgse hotel in zijn blog.
Lees meer

Mediterraan genieten in Landgraaf

6 oktober 2017
Deze keer heeft Bert de Winselerhof aan de rand van het schitterende Strijthager­beek­dal bezocht. Deze karaktervolle here­boer­derij uit de 16e eeuw is nu een fraai hotel en restau­rant.
Lees meer

Lekkers "van beneden"

28 september 2017
Bert bezocht Vaals, toch in een uithoek van Nederland, met een altijd druk bezocht centrum en een restaurant met een meer dan bevlogen chef.
Lees meer

Een Europees icoon op een hoogtepunt

11 augustus 2017
Bert bezoekt het drielandenpunt. Hij vertelt over vroeger en nu en wat je er allemaal kunt beleven. Lees hier meer!
Lees meer

Streekgenieten met streekgenoten

5 juli 2017
Bert bezoekt brasserie Mijn Streek, gelegen op de vijfde verdieping van het Heerlense glaspaleis Schunck. Lees meer over hartje Heerlen hier.
Lees meer

Op de koffie bij de burgemeester

13 juni 2017
Bert bezoekt Burgemeester Quicx, Coffee & More. Het klinkt we­relds, zeker in het intieme kerkgehucht waar Sint Gerlachus wordt vereerd. Het oogt ook werelds, maar de regio staat centraal. Lees het in de blog!
Lees meer

Gastvrije windvanger in Beek

10 mei 2017
Bert bezoekt café-restaurant Aan de Meule in Beek. Deze horecagelegenheid ligt op het hoogste punt van de gemeente en is één van de belangrijkste trekpleisters. Lees het in zijn blog!
Lees meer

Een kasteel met culinaire grandeur

21 april 2017
Bert heeft deze keer een kasteel met een boeiend verleden bezocht, waarbij hij zeker heeft genoten in de gezellige bistro. Lees meer over zijn bezoek aan Kasteel Vaalsbroek in zijn blog.
Lees meer

Een heilige, een wapen en een ambacht

24 maart 2017
Bert bezoekt In Den Roden Leeuw van Limburg. Een hotel - restaurant - eetcafé gelegen vlakbij het Wittemse klooster. Lees het is zijn blog!
Lees meer

Het kasteel dat genieten combineert met natuurbehoud

24 februari 2017
Bert bezoekt een prachtig kasteel aan de rand van Heerlen, te midden van een groene oase van natuur en toch op een minuut van de stadsautoweg. De Randsteedse eigenaren zijn duidelijk verlimburgst, dat is te merken aan de echte Limburgse gastvrijheid. Lees het in zijn blog!
Lees meer

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website