Themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot

Valkenburg Bezoek website

Themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot

Themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot Fluweelengrot, Daalhemerweg 27Valkenburg 0438200040 Naar de website
Nieuwe themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot. 
In het kader van 75 jaar bevrijding is het vanaf nu mogelijk om de themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot te boeken.

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Fluweelengrot als schuilplaats voor de bewoners van Valkenburg gediend. In september 1944 werd Valkenburg na zes dagen van zware gevechten bevrijd door de Amerikanen. In de Fluweelengrot verbleven gedurende die dagen circa 600 Valkenburgers. Tevens heeft de Fluweelengrot gediend als veldhospitaal voor de Amerikaanse soldaten.

Na de bevrijding bezochten diverse Amerikaanse soldaten tijdens hun vrije uren de Fluweelengrot. De toenmalige gids Wiel van den Akker heeft enkele silhouetten van soldaten en een gedenkteken aan een gesneuvelde soldaat gemaakt. In ongeveer 50 minuten brengt de gids alle highlights in de Fluweelengrot aan de orde rondom dit thema.

Rondleidingen en entree
Op zaterdag 14 september en zondag 15 september en op zaterdag 2 mei en dinsdag 5 mei 2020 wordt deze rondleiding om 13:30 uur verzorgd. De prijs voor volwassenen (vanaf 12 jaar) is € 9,50, voor kinderen (4 t/m 11 jaar) € 7,50 en museumkaarthouders mogen gratis deelnemen. Neem contact op met de receptie voor de mogelijkheden en tarieven voor groepen op reservering.

Fluweelengrot
De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Van oorsprong is het een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. De rondleidingen in de grot geven een beeld van de schuilplaatsen, houtskoolschilderingen en sculpturen.

Kasteelruïne
De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft men een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Overzicht

Data
2020
mei 2 / 5
Contact
Fluweelengrot, Daalhemerweg 27, Valkenburg
0438200040

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website