Pelgrimswandeling de ‘gank nao Meersje’

Geulle Bezoek website

Pelgrimswandeling de ‘gank nao Meersje’

Pelgrimswandeling de ‘gank nao Meersje’ Sint-MartinuskerkGeulle Naar de website
Op zaterdag 22  juni organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV), in samenwerking met Heemkundevereniging Meerssen, een rondwandeling (7,5 kilometer heen en 7,5 kilometer terug), met als doel Meerssen, dat al sinds 1222 een pelgrimsoord is van het H.Sacrament.

De pelgrimswandeling begint om 09.30 uur met een inleiding en de pelgrimszegen in de Mariakapel van de Sint-Martinuskerk van Oud Geulle (Kerkplein, Geulle a/d Maas). De tocht gaat via de hellingbossen van het Maasdal naar buurtschap Kasen, waar bij een oud wegkruis op de Kruisberg een bezinningsmoment is. Via twee ecoducten over de autoweg A2 en langs buurtschap Humcovcen wordt om circa 12.00 uur de imposante basiliek van het H.Sacrament bereikt.

Daar is een bezinningsmoment en de ‘Meerssener Gank’, gevolgd door een pauze op één van de gezellige terrasjes op de Markt ernaast. Om 13.30 uur begint de wandeling via Bunde en het Bunderbos terug naar Geulle aan de Maas, dat rond 15.30 uur zal worden bereikt.

Te midden van Limburgse pelgrimsoorden is Meerssen een buitenbeentje. Hier staat niet een heilige centraal, maar ‘het’ heilige: de verering van het H.Sacrament. Een wonder dat in 1222 zou hebben plaatsgevonden, ligt daaraan ten grondslag. Een monnik was vergeten om water en wijn in zijn kelk te doen. Toen hij dit vóór de communie ontdekte, bad hij God om hulp. Nadat hij volgens het ritueel een stukje geconsacreerde hostie in de kelk had laten vallen, vloeide hieruit water en bloed. Als bewijs van dit wonder werd het gestolde bloed in de kelk bewaard en vereerd. Het wonder trok veel pelgrims, zodat in 1288 een grotere kerk werd gebouwd.

In 1465 werd deze kerk door een zware brand getroffen. Een jonge boer die aan het ploegen was, zag dat en haastte zich om het H.Sacrament in veiligheid te brengen. Terug op zijn akker bleek dat een engel ondertussen zijn werkzaamheden had afgemaakt. Dit tweede wonder gaf Meerssen als bedevaartplaats van het H.Sacrament een nieuwe impuls. In 1746 werd het 'Loffelijk Broederschap van 't Alderheylighste Sacrament' opgericht, dat nog steeds bestaat. Hoogtepunt van de verering zijn de vieringen rond Sacramentsdag (de tweede donderdag na Pinksteren). Beginnend op de dag vóór Sacramentsdag komen acht dagen lang (‘octaaf’) bedevaartgroepen uit omliggende parochies en van elders naar de basiliek.

Overzicht

Prijs

Deelname aan de pelgrimswandeling is gratis, een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld. Opgave vooraf is niet nodig: om 09.30 uur aanwezig zijn in de kerk van Oud Geulle is voldoende. Raadpleeg de website voor meer informatie.

Data
2019
juni 22
Contact
Sint-Martinuskerk, Geulle

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Wandelen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website