Herdenking Brunssum War Cemetery

Brunssum

Herdenking Brunssum War Cemetery

Herdenking Brunssum War Cemetery Prinses Beatrixstraat 55Brunssum
De Bevrijdingsfeesten Brunssum worden met een herdenking op het Brunssum War Cemetery geopend. Hier liggen 328 Britse soldaten begraven. Om 18.00 uur vertrekt vanaf de Brikke Oave aan het Lindeplein een lichtoptocht naar het Brunssum War Cemetery waar een speciaal herdenkingsprogramma plaats zal vinden. Tijdens deze ceremonie krijgen de 328 soldaten het ereburgerschap van de gemeente Brunssum uitgereikt.

Dit zal alles plaats vinden in het bijzijn van talrijke genodigden, waaronder de nabestaanden, diverse Britse delegaties, officieren van JFC Headquarters Brunssum en van de Awacs-basis in Geilenkirchen, veteranen, scholieren, leerlingen, scouts, en vele anderen.

Dochter Vera Lynn bij uitreiking Ereburgerschap
De dochter van Vera Lynn, Virginia Lewis-Jones, komt naar Brunssum. Op 19 september is zij aanwezig tijdens de uitreiking van het Ereburgerschap aan de 328 Britse soldaten die rusten op het Brunssums ereveld. Zij zal namens haar moeder een boodschap uitspreken.

Het Ereburgerschap van de gemeente Brunssum is door de gemeenteraad toegekend aan de 328 Britse soldaten die in 1944/1945 sneuvelden en in Brunssum zijn begraven. Met deze toekenning wil de gemeenteraad van Brunssum de diepe dankbaarheid tot uitdrukking brengen voor het offer dat deze soldaten 75 jaar geleden brachten voor de vrijheid.

Vera Lynn
Vera Lynn was een Britse zangeres die tijdens de Tweede Wereldoorlog beroemd werd als 'The Forces' Sweetheart'. Ze maakte diepe indruk met liedjes als 'We'll Meet Again' en 'The White Cliffs of Dover', en door optredens voor Britse soldaten aan het front. Na de oorlog trad ze op tijdens herdenkingen en groeide uit tot de officieuze woordvoerder van Britse veteranen.

'These boys gave their lives and some came home badly injured, and for some families life would never be the same. We should always remember, we should never forget, and we should teach the children to remember', zei Vera Lynn ooit. Volgens haar dochter is zij dan ook diep geraakt door het besluit van de gemeente Brunssum om het Ereburgerschap toe te kennen aan de 328 Britse soldaten die rusten op het Brunssumse ereveld. 

Vanwege haar leeftijd (102) is Vera Lynn niet in staat om de uitreiking zelf bij te wonen. Haar dochter komt in haar plaats. Zij zal namens haar moeder enkele woorden spreken tijdens de ceremonie op donderdag 19 september. 

Rond 20.00 uur barst het Bevrijdingsfeest los op het Lindeplein, met de première van de compositie The Liberators van Jo Vliex, gevolgd door een optreden van The Petticoats.

Herdenking op Brunssum War Cemetery, Heulenderstraat 29, 18.30-20.00 uur. Opening Bevrijdingsfeesten, Lindeplein, 20.30-22.30 uur. Toegang: gratis.

Overzicht

Data
2019
september 19
Contact
Prinses Beatrixstraat 55, Brunssum

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website