Heiligdomsvaart Susteren

Heiligdomsvaart Susteren

Diverse locaties
Susteren
Eens in de zeven jaar wordt in Susteren de Heiligdomsvaart gehouden, een traditie die al meer dan 500 jaar bestaat in Susteren. Gedurende veertien dagen is Susteren een plek waar cultuur, historie en religie samenkomen. 

Het dorp begroet tijdens de Heiligdomsvaart vele tienduizenden bezoekers die naar het openluchtspel (10 uitvoeringen) en de Reliekenstoet komen kijken. Het openluchtspel wordt sinds 1937 opgevoerd in een tijdelijk openluchttheater naast de Amelbergabasiliek. 

Waarom de Heiligdomsvaart Susteren?
  • Traditie van meer dan 500 jaar.
  • Openluchtspel 'Weerlicht der eeuwen'.
  • De reliekenstoet.​

De Heiligdomsvaart
De oorspronkelijke betekenis is ‘vaart of tocht naar de heiligdommen. Met heiligdommen worden dan bedoeld de relieken, de stoffelijke resten van heilige personen of voorwerpen die hen hebben toebehoord. 

In het jaar 1447 wordt in schriftelijke bronnen voor het eerst vermeld dat er in Susteren een reliekentoning bestaat. In Susteren zijn dit de heiligen die in Susteren in de achtste eeuw (Gregorius en Albericus) en in de negende eeuw (Amelberga, Benedicte en Cecilia) leefden en in Susteren werden begraven. 

De zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart zoals je die nu in Susteren kent bestaat sinds 1888. Sinds 1937 wordt op het plein naast de basiliek het openluchtspel ‘Weerlicht der Eeuwen uitgevoerd’. 1000 deelnemers, meer dan vijftig internationale groepen.

Het Openluchtspel 'Weerlicht der eeuwen'
​Een fascinerend schouwspel uitgevoerd door meer dan 150 acteurs in een openluchttheater naast de eeuwenoude Amelberga-basiliek. Het openluchtspel, opgevoerd tegen de achtergrond van de statige H. Amelbergabasiliek, is een kroniek van de legendarische gebeurtenissen uit de Maasregio.

De reliekenstoet​
​In Susteren is de Heiligdomsvaart begonnen. Eens in de zeven jaar staat het dorp in het teken van dit religieus, cultureel evenement. Een belangrijk onderdeel van de Heiligdomsvaart is de historische reliekenstoet.

Geschiedenis
Bij deze oude traditie van de zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart worden de in Susteren bewaard gebleven overblijfselen en voorwerpen van heiligen aan het publiek getoond. In het voorste gedeelte van de stoet wordt de geschiedenis van Susteren door groepen in historische en artistieke kledij, uitgebeeld en verteld. 

Relieken
​Het tweede gedeelte bevat het tonen van de relieken. Bijzonder aan deze editie van de stoet is dat de H. Willibrord, de eerste abt van de Susterense abdij, 1300 jaar geleden kerk en klooster geschonken kreeg van Pepijn van Herstal en zijn vrouw Plectrudis. 

De H. Willibrord was de eerste bisschop van Utrecht en vond zijn laatste rustplaats in Echternach. Om die reden nemen ook groepen uit het religieuze leven van Utrecht en Echternach deel aan de Reliekenstoet. 

Toegangsprijzen Openluchtspel Weerlicht der Eeuwen
  • T/m 12 jaar: € 10,-.
  • Vanaf 12 jaar: € 22,50.
Heiligdomsvaart Susteren - Foto 0

Prijs


Je kunt de website voor meer informatie raadplegen.

Data


  • 26-8-2022 t/m 11-9-2022