Groepswandeling over het PeerkePad

Wittem Bezoek website

Groepswandeling over het PeerkePad

Groepswandeling over het PeerkePad Klooster Wittem, Wittemer Allee 32Wittem 0434501741 Naar de website
Wie op pelgrimstocht wil gaan, hoeft daar niet perse drie maanden voor uit te trekken en 2000 kilometer af te leggen. In eigen omgeving bestaat al tien jaar de gelegenheid om individueel of in groepsverband een zevendaagse pelgrimstocht te maken van Wittem in Zuid-Limburg naar Tilburg-Noord of omgekeerd. Het ‘PeerkePad’ is een (niet gemarkeerde) wandelroute tussen de pelgrimsoorden van de heilige Gerardus Majella in Wittem en de zalige Petrus Donders in Tilburg-Noord, waar het geboortehuisje staat van ‘Peerke’ zoals hij daar liefkozend wordt genoemd.

De wandelroute is in 2009 ontstaan als een eerbetoon aan de redemptorist-missionaris Peerke Donders (1809-1887), in het jaar waarin in Tilburg zijn 200e geboortedag feestelijk herdacht werd met onder andere de opening van het ‘Peerkepaviljoen’ met het ‘museum van naastenliefde’. Peerke, zoon uit een arm weversgezin, bracht 45 jaar door in Suriname, waar hij zich bekommerde om de achtergestelde slaven en de inheemse bevolking in de voormalige Nederlandse kolonie, maar vooral het lot deelde van de verstoten melaatsen in het afgelegen kamp Batavia.

Peerke was pater redemptorist, van dezelfde kloosterorde als de heilige Italiaanse broeder Gerardus Majella. Zo was het idee geboren om in dat jubileumjaar 2009 een pelgrimstocht van Wittem naar Tilburg te maken. Al gauw werd besloten de tocht jaarlijks te herhalen, van Wittem naar Tilburg of andersom. De route verloopt door het Geul- en Maasdal tot Berg aan de Maas, steekt daar de Maas over naar de verrassend mooie Belgisch-Limburgse Kempen, gaat bij de bekende abdij Achelse Kluis Nederland weer binnen en trekt dan door de bos- en heidegebieden van de Brabantse Kempen naar Tilburg.

Aan de noordrand van de stad vormen het geboortehuis van Peerke met een Surinaamse kapel en het Peerkepaviljoen met het ‘museum van naastenliefde’  samen als Peerke Donderspark het eindpunt van een verrassend mooie wandeltocht. De pelgrimsroute van 165 kilometer kan te voet in zeven of acht dagen worden afgelegd.

Het PeerkePad is in beide richtingen beschreven in een wandelboekje, zodat individuele pelgrims de tocht kunnen maken. Inmiddels is er een derde geheel hernieuwde uitgave van het pelgrimsboekje uitgekomen*, waarin ook aandacht gegeven wordt aan cultureel en religieus erfgoed onderweg. Teksten en gebeden rond de ‘werken van  barmhartigheid’ helpen om van de meerdaagse wandeling een echte pelgrimstocht te maken. Aan de hand van het boekje kun je ook zeven eendaagse rondwandelingen maken.

Elk jaar organiseert Klooster Wittem een groepswandeling over het PeerkePad. In het komend najaar gebeurt dat voor de 14e keer onder leiding van Henk Erinkveld, rector van het klooster en inmiddels een ervaren reisbegeleider. Vanaf zondag 1 september kun je meewandelen in etappes van gemiddeld 25 kilometer vanuit Wittem, met overnachtingen in hotels in Houthem, Berg aan de Maas, Bree (B), Achel Statie (B), Vessem (pelgrimshuis) en in de Oisterwijkse bossen. De aankomst is op zaterdag 7 september in het Peerkepark in Tilburg Noord.

*Henk Erinkveld: ‘PeerkePad’ Uitgeverij TIC 2018; 128 blz. € 12,50. Verkrijgbaar via elke boekwinkel, zoals in Wittem bij de Kloosterboekwinkel.

Overzicht

Prijs

Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend een informatiefolder en opgave formulier aanvragen bij Klooster Wittem of alle informatie vinden op de website.

Data 1-9-2019 t/m 7-9-2019
Contact
Klooster Wittem, Wittemer Allee 32, Wittem
0434501741

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Wandelen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website