Expositie over het Romeins verleden van Bocholtz

Bocholtz Bezoek website

Expositie over het Romeins verleden van Bocholtz

Expositie over het Romeins verleden van Bocholtz Voormalige bibliotheek van Bocholtz, Wilhelminastraat 17Bocholtz Naar de website
Het Romeins Verleden zichtbaar gemaakt
In de voormalige bibliotheek van Bocholtz is een interessante expositie te bekijken over het Romeins verleden. Er zijn onder meer bijzondere bodemschatten te zien, zoals de replica van de sarcofaag van Simpelveld (origineel staat in het Museum der Oudheden in Leiden) en de originele askist van Bocholtz.

Tevens is een aantal Romeinse vondsten, die vlakbij de askist van Bocholtz gevonden zijn, in vitrines te bewonderen. Op een aantal panelen wordt aan de hand van foto’s van vondsten en tekeningen tekst en uitleg gegeven over hoe de Romeinen leefden en werkten, wat ze verbouwden, aten et cetera.

Verder zijn maquettes te zien, vervaardigd door architectuurstudenten van de RWTH te Aken, van door hen ontworpen bouwwerken, die het Romeins verleden zichtbaar zouden kunnen maken in de Romeinse Vallei van Vlengendaal.

Bocholtz en de Via Belgica
Bocholtz en Simpelveld waren voor de Romeinen aantrekkelijke plaatsen. Beide kernen liggen namelijk in de directe nabijheid van twee Romeinse wegen: de Via Belgica, die van Boulogne-sur-Mer in Frankrijk naar Keulen in Duitsland loopt, dus de west-oost verbinding, maar ook aan de noord-zuid verbinding van Heerlen naar Aken. Alles wat geproduceerd werd, vond via deze wegen zijn weg naar de markt. En omgekeerd kwamen via deze hoofdwegen alle producten uit het zuiden, soldaten, handelaren, reizigers en nieuws uit Rome naar het Noorden. Simpelveld en Bocholtz hebben ook de hoogste Romeinse villa-dichtheid in Zuid-Limburg. Zeker 8 villa’s zijn hier getraceerd.

Behalve de vruchtbare lössgrond, bracht ook de kalksteen veel bedrijvigheid naar Simpelveld en Bocholtz. Van de kalksteen werden villa’s en huizen gebouwd. Met de vondst van de twee Romeinse askisten schreven Simpelveld en Bocholtz geschiedenis. Twee topvondsten, die hebben bijgedragen aan de kennis over de Romeinen in Nederland. Al deze informatie is te vinden op de websites www.viabelgica.nl en www.viabelicadigitalis.nl. Op www.viabelgica.nl staan ook wandel- en fietsroutes langs interessante plekken uit het Romeins Verleden.

Of download de app van de Via Belgica voor mobile telefoon of tablet en zie hoe al die plekken er in de Romeinse tijd uitzagen. Voor meer informatie over wat er op toeristisch vlak in Simpelveld te beleven is, kijk dan op www.toeristischsimpelveld.nl.

De expositie over het Romeins Verleden van Bocholtz zal gedurende de zomermaanden elke zondag geopend en gratis toegankelijk zijn van 14.00-17.00 uur.

Overzicht

Data
2019
augustus 18 / 24
september 1 / 8 / 15 / 22 / 28
Contact
Voormalige bibliotheek van Bocholtz, Wilhelminastraat 17, Bocholtz

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website