DMFF: Award Night

Heerlen Bezoek website

DMFF: Award Night

DMFF: Award Night Royal TheaterHeerlen Naar de website
Het verhaal over de files op Mount Everest en de afvalhoop die de expedities produceren én achterlaten is inmiddels bekend. Hoe is het begonnen en wat wordt eraan gedaan? Is het een Nepalees probleem, moeten westerlingen zich verantwoordelijk voelen, is het een universele opdracht om dit op te lossen?

Regisseur Jean-Michel Jorda gaat mee op expeditie en praat met westerlingen als Reinhold Messner en ervaren Sherpa’s over uitwassen en mogelijke oplossingen voor de hoogste stortplaats ter wereld. De documentaire start in het vervuilde Kathmandu, waar misschien wel de kern van het afvalprobleem ligt. Jorda wisselt fabelachtige Himalaya-shots af met scènes die daar juist afbreuk aan doen, maar ook met interviews en respectvolle inkijkjes in de boeddhistische Sherpacultuur. Uiteindelijk blijf je als kijker achter met de vraag ‘wat zou ik doen?’ en ‘wat kan ik híer doen?’

Panel discussie met de Nederlandse beklimmers van de Everest onderleiding van journalist en Himalaya kenner Benti Banach: File op de hoogste berg ter wereld, dat ontluisterende beeld ging dit voorjaar viral. Maar niet alleen het grote aantal klimmers op de Everest, ook de enorme afvalberg die ze achterlaten baart steeds meer zorgen. Is het een Nepalees probleem of een wereldprobleem? Wat moet er gebeuren en wie kan er wat aan doen? De openingsfilm Everest Green gaat over dit prangende onderwerp. Daarna gaat de organisatie in discussie met de Nederlanders die de Everest beklommen. Tijd: 19.00 uur.

Openings film Everest Green: Jaar: 2017. Regisseur: Jean-Michel Jorda. Duur: 53'. Taal: Frans. Ondertiteling: Engels.

Overzicht

Data
2019
november 1
Contact
Royal Theater, Heerlen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website