De dag van de Cramignon

De dag van de Cramignon

Eijsden Bezoek website

De dag van de Cramignon

De dag van de Cramignon Diverse locatiesEijsden Naar de website
Op verschillende plekken in Zuid-Limburg en Wallonië wordt bij speciale gelegenheden – in het kader van de jaarlijkse Bronk viering of de kermis – een bijzondere en eenvoudige volksdans opgevoerd. Een reidans, de zogenaamde ‘cramignon’. Deze cramignon vindt zijn oorsprong in de omgeving van Luik en kronkelt als het ware stroomafwaarts met de Maas mee. De traditie heeft zich aan beide kanten van de grens op verschillende manieren ontwikkeld, maar nog altijd zijn er meer overeenkomsten dan verschillen te zien en te horen.

Geïnspireerd door het motto Erfgoed verbindt, Europa inspireert wordt op zaterdag 18 mei een bijzonder evenement georganiseerd: ‘De dag van de Cramignon/Le Jour du Cramignon’. Inwoners van dorpen boven en beneden de Maas, uit Limburg en Wallonië, reiken elkaar letterlijk de hand. Hand in hand dansen en zingen ze samen de Waalse en Limburgse cramignons: een eeuwenoude, maar springlevende traditie. En inderdaad, de cramignon met zijn muziek en dans verbindt, niet alleen de mensen binnen de dorpsgemeenschap maar ook de dorpen onderling, zelfs over de taal- en landsgrenzen heen!

Iedereen is van harte uitgenodigd om bij dit evenement aanwezig te zijn. Een kans om het gezamenlijk cultureel erfgoed te verkennen en te verankeren, zodat ook de toekomstige generaties de cramignon hand in hand blijven dansen, zingen en beleven. De dag van de Cramignon zal volledig tweetalig zijn, in het Nederlands en het Frans. Het eerste deel van het programma vindt plaats bij het voet- en fietsveer De Cramignon, dat ter hoogte van Eijsden-Lanaye de Maas en de grens oversteekt. Het veer bestaat dit jaar 15 jaar en ook dat wil de organisatie niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Op de locatie aan het Bat in Eijsden zal over het water de muziek vanuit België naar je toe komen varen, waarna je hartelijk welkom wordt geheten. Aanvang: 15.00 uur.

Onder muzikale begeleiding loop je naar de tent op het Vroenhof plein (voor Café ’t Kelderke). Hier zullen verschillende sprekers je toespreken en muzikaal meenemen in de geschiedenis en de betekenis van het bijzondere fenomeen de ‘cramignon’ en de plannen voor de toekomst. Je ziet en hoort de overeenkomsten van de traditie aan beide zijden van de grens. Vervolgens vindt
de première plaats van de film ‘De Cramignon’ die meerdere cramignons en de achtergrond van de feestelijkheden in Nederland en België in beeld brengt.

Wordt het nieuwe speciaal bier ‘Le Cramignon’, gemaakt door Breusterbrouwers met enkel lokale ingrediënten, gepresenteerd. Daarna hoopt de organisatie op een feestelijke stemming waarin gezamenlijk de cramignon gedanst zal worden op de melodieën die iedereen kent, om zo het nieuwe cramignon seizoen in Nederland en België in te luiden.

Overzicht

Data
Contact
Diverse locaties, Eijsden

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website