Cornelius pelgrimswandeling van Heerlerheide naar Schin op Geul

Heerlen Bezoek website

Cornelius pelgrimswandeling van Heerlerheide naar Schin op Geul

Cornelius pelgrimswandeling van Heerlerheide naar Schin op Geul Corneliuskerk, Kerkstraat 8Heerlen Naar de website
In het Corneliusoctaaf organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) een wandeling tussen twee kerken in Zuid-Limburg die een traditie kennen rond de feestdag van Sint Cornelius. 

Deze paus leefde rond het jaar 250, in een tijd van vervolgingen. Als krachtige verdediger van het geloof stierf hij de marteldood. Hij wordt als beschermheilige aangeroepen tegen zenuwziekten en overspannenheid. De verering is waarschijnlijk vanuit Kornelimünster (bij Aken) naar Limburg gekomen, met Borgharen, Schin op Geul en Heerlerheide als bekendste pelgrimsplaatsen.

In 1839 werd in Heerlerheide de eerste Corneliuskerk gebouwd en kwam de Cornelius-verering spoedig op gang. Tijdens de acht dagen (octaaf) rond het jaarfeest van de H.Cornelius, 16 september, trekken nog altijd een paar duizend pelgrims naar deze drie kerken. In de Corneliuskerk, te Heerlerheide, wordt de 14 kilometer lange pelgrimswandeling begonnen om 09.30 uur. Deze kerk is bereikbaar vanaf de stations Heerlen en Sittard met Arrivabus 40 (halfuursdienst, halte Lokerstraat).

De wandelaars worden van daaruit met de pelgrimszegen heengezonden en wandelen dan via station Voerendaal (11.00 uur: opstapmogelijkheid na 6,5 kilometer) en de Mariakapel van Craubeek (bezinningsmoment) naar een andere kerk die een Corneliusoctaaf kent: de parochiekerk van Schin op Geul. Daar zullen de pelgrims rond 13.30 uur aankomen en de tocht afsluiten met een korte bezinning.

Na een pauze (brasserie Salden, tegenover de kerk) begint om 14.30 uur de wandeling terug langs een andere, eveneens 14 kilometer lange route. Aankomst in Heerlerheide: 17.30 uur. Om mee te doen hoeven deelnemers zich van tevoren niet aan te melden, om 09.30 uur aanwezig zijn in de Corneliuskerk te Heerlerheide is voldoende.

Overzicht

Prijs

Aan deelname zijn geen kosten verbonden; een vrije gave wordt wel op prijs gesteld.

Data
2019
september 21
Contact
Corneliuskerk, Kerkstraat 8, Heerlen

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Wandelen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website