Bokkenrijders en Stadsbrand 1773

Bokkenrijders en Stadsbrand 1773

Museum Valkenburg, Grotestraat Centrum 31
Valkenburg
Van 8 oktober tot en met 5 november presenteert Museum Valkenburg, in samenwerking met Stichting Valkenburgse Bokkenweken en het Bokkenrijdersgenootschap, de tentoonstelling ‘De werkelijke kinder fantasie’.

In het jaar 1762 werd De Kluis op de Schaesberg bij Walem overvallen. Pas vele jaren later werd in oktober 1774, Gertruide Bosch opgepakt. Zij zou meer weten over de boevenbende De Bokkenrijders. Sterker nog, haar vader zou één van de leiders van het laffe addergebroed moeten zijn.

Drie jaar lang is Gertruide gemarteld en verhoord, ze noemt wel 50 personen onder wie zichzelf, die mee zouden hebben geholpen met de plundertochten. Tot drie keer toe zegt ze na de marteling dat haar verhaal niet klopt, dat ze maar wat gezegd heeft vanwege de helse pijnen die ze moest doorstaan. 

Ze vertelt later dat het geen rovers waren maar helden, die het geld van de rijken stalen en terugbrachten naar het volk dat in extreme armoede leefde. Ze wordt uiteindelijk verbannen uit het land van Valkenburg

Luitenant Voogd Pelerin en Luitenant Drossard Vignon van Staats Valkenburg luidden de noodklok in een brief aan de Staten-Generaal. Na vele onterechte folteringen en veroordelingen stopt de Bokkenrijders jacht rond 1796. Uit monde van Koning Willem I zijn de folteringen tot inhumaan verklaard en gestopt.

Weinig onderwerpen uit het verleden van de regio zijn zo vaak bestudeerd en hebben zoveel controverses opgeroepen als dat van de beruchte Bokkenrijdersbendes. Tussen 1730 en 1796 hebben zij huisgehouden in de huidige beide Limburgen en in de streek rond Aken. 

Hoewel zij in de tegenwoordige tijd ook wel eens als revolutionairen en vrijheidsstrijders zijn aangeduid, overheerst nog altijd het beeld van wreedaardige criminelen die de voorouders een vreselijke schrik aanjoegen. 

Zo zouden ze een pact met de duivel hebben gesloten door het afleggen van een godslasterlijke eed: ick sweere god en alle sijne heijligen aff en den duijvel toe, waardoor ze soms op bokken door de lucht konden vliegen.

Bij expositie in Museum Valkenburg wordt ingegaan op de overval op De Kluis, de grote stadsbrand in 1773 en de martelingen van Gertruide Bosch. Ontdek hoe een einde kwam aan de heksenjachten, folteringen en terechtstellingen. 

Het verhaal wordt tijdens de Bokkenweken toegelicht met historische voorwerpen en prenten maar vooral met de geïnspireerde kunstwerken van de kinderen van Valkenburg aan de Geul.

Openingstijden dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.

Prijs


€ 8,- per persoon inclusief gratis kopje koffie.
Studenten: € 4,- per persoon.
Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis.
Museumkaart, begunstigerskaart, ICOM kaart en vriendenpas zijn geldig.

Data


  • 8-10-2023 t/m 5-11-2023