Het mijnverleden van Heerlen

Hoofdstad van de Mijnstreek

Van begin 1900 tot 1974 draaide alles in Zuid-Limburg om steenkool. De Mijnstreek was de energieleverancier van Nederland en Heerlen was de hoofdstad van de Mijnstreek. In de jaren vijftig was Heerlen de op één na de rijkste stad van Nederland. In het straatbeeld hoorden dames met bontjassen en heren met hoge hoeden, het was een chique bedoening.

Dompel jezelf onder in het mijnverleden met deze routes:

Wandelroute Het mijnverleden op straat

De stad Heerlen was hét centrum van de voormalige Mijnstreek. Dat is nog steeds te zien, te voelen én te horen. Soms is het verleden goed verstopt, maar het komt aan de oppervlakte tijdens deze wandelroute van 3,3 km!

Fietsgids In het Spoor van de Mijnen

Deze fietsroute van 58,6 km door de voormalige Oostelijke Mijnstreek brengt je langs bekende en verborgen sporen uit het mijnverleden. Fiets in 1 dag of deel 'm op in 4 of meer kleinere lussen.

Bekijk de highlights

Om te luisteren: podcasts

Het rijke mijnverleden herbergt zulke boeiende verhalen dat alleen erover lezen gewoon niet genoeg is. Via deze podcasts nemen oud-mijnwerkers en experts je letterlijk en figuurlijk mee de diepte in, naar de tijd van het zwarte goud.

Wist je dat...

…Heerlen veel van haar erfgoed heeft verloren doordat de stad zo rijk was? Er werd volop gesloopt en gebouwd om te laten zien hoe ‘modern’ Heerlen was. Het resultaat: een allegaartje van gebouwen en stijlen. Je vindt er architectonische parels van beroemde architecten als Peutz, Bisscheroux en Coenen.

Om te kijken: augmented reality

Drie video's brengen een stukje Heerlen in de Mijntijd tot leven. Bekijk ze allemaal! 

Mijnwerkerswarenhuis Kneepkens

De witte boerderij - DSM

Oranje-Nassau I Mijn

Aan het woord in aflevering 1:

  • Bern Quadackers, Oud mijnwerker en vrijwilliger Nederlands Mijnmuseum
  • Simone Claessens, Bedrijfsleider en conservator Nederlands Mijnmuseum
  • Netty Schobben-Giessen, weduwe en moeder van mijnwerkers